El cercador et respon a preguntes com aquestes:
Quins establiments i locals poden obrir?
Tots, sempre que, en fase 2, es redueixi l’aforament de la zona de venda al 40% a la zona de venda i, en fase 3, al 50%. Han d’establir un horari d’atenció prioritari per a persones de més de 65 anys.
Què passa si em caduca el DNI en aquests dies?
S’ha prorrogat fins al 13 de març de 2021 la vigència dels DNI de persones majors d’edat que hagin caducat des de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma. Però ja es pot demanar cita prèvia per renovar-lo.
Es compensaran els títols de viatge de transport públic no utilitzats?
Sí, un cop que acabi l’emergència, les autoritats del transport establiran els mecanismes de compensació. Cal guardar els títols per poder sol·licitar-ho.
Puc anar a un parc natural a qualsevol hora?
Sí, però a la fase 2 cal evitar les franges horàries de 10 a 12h i de 19h a 20h , reservades a la gent gran.
Puc utilitzar les piscines d’ús esportiu?
Sí, quan no se superi el 30% de l’aforament i es pugui mantenir una distància de 2m. El centre ha d’oferir cita prèvia i establir torns.
Estan permesos els vols d’oci? En quines condicions?
Sí, a partir de la fase 2, estan permesos els vols d’oci en grups de màxim 20 persones, inclòs el pilot.
Les biblioteques estan obertes? Hi puc anar?
Sí, poden obrir per oferir el servei de préstec, consulta i lectura o estudi a sala i informació bibliogràfica i bibliotecària . També es pot fer ús dels ordinadors i mitjans informàtics i dels catàlegs d’accés públic o en fitxes. Les sales infantils i les col·leccions de lliure accés estaran tancades.
En fase 2, es limita l’ocupació a un 30% de l’aforament. En fase 3 a un 50% i es poden fer activitats culturals. Els documents i llibres consultats passaran a una quarantena de 14 dies abans de tornar a préstec. És obligatori l’ús de mascareta si no és possible garantir una distància de 2m amb altres persones.
Puc beure o agafar aigua d’una font pública?
Sí, però es recomana no utilitzar les fonts públiques atès que hi ha contacte amb les mans o la boca. Si és necessari fer-les servir, neteja’t les mans abans i després i evitar tocar l’eixeta amb la boca o amb l’ampolla d’aigua que vulguis omplir.
Puc fer servir el cotxe o el transport públic per anar a fer esport o per passejar?
Sí, dins l’àmbit de la regió sanitària o unitat territorial.
Quins serveis puc fer servir a la platja?
Està permès l'ús de dutxes i rentapeus que siguin a l'aire lliure, així com lavabos, vestidors i altres serveis públics similars. Cal tenir en compte que l’ocupació màxima és d’una persona per 4 m2 (excepte necessitat d’assistència), en el cas de lavabos més grans, es podran utilitzar fins a la meitat dels urinaris o cabines, sempre guardant la distància de 2 metres.
Com puc sol·licitar la Renda Garantida de Ciutadania?
Has de demanar cita prèvia obligatòria al telèfon gratuït 900 400 012 o bé a través de l'Assistent virtual www.gen.cat/agentRGC un cop hagis respost a les preguntes.
En cas de situació d’urgència social heu d’adreçar-vos als Serveis Bàsics d’Atenció Social.
Puc anar a la platja?
Sí, sempre que el municipi n’hagi habilitat l’obertura i a aquelles que es trobin dins de la vostra regió sanitària o unitat territorial.
S'hi pot anar per banyar-se, passejar o fer activitats esportives i d'esbarjo, en grups de màxim 15 persones a la fase 2 i 20 persones a la fase 3, excepte convivents. No hi ha d’haver contacte físic i s’ha de garantir una distància de 2m entre persones no convivents, incloent tovalloles i altres objectes personals.
Es pot fer turisme actiu i de natura?
Sí. En fase 2, per a grups màxim de 20 persones, i en fase 3 de 30. En tots dos casos, amb empreses registrades de turisme actiu i preferentment mitjançant cita prèvia. Caldrà garantir la distància interpersonal de 2 metres, si no es pot, caldrà utilitzar equips de protecció adequats.
Com puc renovar la meva demanda d’ocupació? I si he de fer la pròrroga del meu subsidi?
Des del 10 de març, la renovació de la demanda d’ocupació es fa d’ofici, fins que finalitzi la situació actual. Els pagaments de la renda garantida, la pròrroga de subsidis i les declaracions anuals de persones majors de 52 anys també es faran d’ofici, sense que hagis de fer cap tràmit.
On puc acudir en cas de violència masclista?
Pots trucar al telèfon 900 900 120 (servei gratuït i confidencial - 24hores x 365 dies). Enviar un WhatsApp al 671 778 540 o escriure al correu electrònic 900900120@gencat.cat. També poden contactar amb aquest servei les persones properes.
Es poden celebrar seminaris i congressos?
Sí, està permesa la realització de congressos, trobades, esdeveniments i seminaris, només dins de l’àmbit de la recerca científica i tècnica, el desenvolupament i la innovació. En fase 2, amb un màxim de 50 assistents i en fase 3, de 80. S’hi ha d’afavorir la participació no presencial.
Quin és el termini per fer la preinscripció universitària per al curs 2020-2021?
Els estudiants que vulguin accedir a un primer curs d’un estudi de grau a qualsevol de les set universitats públiques de Catalunya i a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-Ucc) podran formalitzar la preinscripció del 23 de juny al 29 de juliol de 2020.
Estan oberts els hotels i els establiments turístics?
Sí, però amb limitacions. En fase 2, les zones comunes han tenir fins a un terç de l’aforament. En fase 3, fins a un 50%. En tots dos casos, es permet l’ús de piscines, spas, gimnasos o salons d’esdeveniments. També, les classes en grup o espectacles d’animació amb un màxim de 20 persones, sempre guardant la distància de seguretat interpersonal de 2 metres. Si no es pot garantir, és obligatori l’ús de mascareta. Si es realitzen en espais tancats, caldrà ventilar la sala 2 hores abans de l’ús previst. En finalitzar l’activitat, l’espai s’ha de netejar i desinfectar sempre.
Les persones grans tenen preferència per accedir als establiments comercials?
Sí, els establiments hauran d’establir un horari d’atenció preferent per a majors de 65 anys.
Els museus, sales d’exposició o monuments estan oberts? Hi puc anar?
En fase 2, poden obrir, amb limitacions d’un terç de l’aforament i fer visites individuals (unitat familiar o de convivència).
En fase 3, poden obrir amb limitacions del 50% de l’aforament de cadascuna de les seves sales i espais públics. Es podran fer visites obertes al públic (màx. 20 persones) de col·leccions i exposicions temporals així com activitats culturals o didàctiques.
En les dues fases és obligatori l’ús de mascareta sempre que no sigui possible garantir la distància física de 2 metres amb altres persones.
Al carrer, he de posar-me una mascareta?
Sí, sempre que no puguis garantir un distància mínima de 2 metres amb les altres persones que no convisquin amb tu. L’han de dur obligatòriament adults i nens 6 o més anys, excepte quan l’ús de la mascareta estigui contraindicat per motius de salut o sigui incompatible amb l’activitat que es faci (menjar, beure, fer esport...). Per als menors de 6 anys és recomanable.
He de canviar de pis i fer mudança. Puc?
Sí, quan no es pugui ajornar, encara que sigui entre regions sanitàries diferents. Cal que portis la documentació que ho justifiqui. Es recomana també portar el certificat autorresponsable de desplaçament confinapp.gencat.cat.
Puc anar a pescar?
Sí. Però informa’t sobre les limitacions horàries que hagin pogut establir els municipis per a la pesca marítima recreativa de superfície des de terra.
Què puc reclamar si una companyia aèria em cancel·la un vol?
La companyia t’ha de deixar triar entre tornar-te el diners dels bitllets o oferir-te una solució alternativa. Per exemple un canvi de dates.
Hi ha algun ajut per a les persones afectades econòmicament per la COVID-19?
Sí. Consulta els ajuts en termini de la Generalitat i del Govern espanyol a la pàgina gen.cat/ajutscovid
Els esportistes federats poden sortir de la seva regió sanitària?
No. Només poden sortir del municipi i anar a qualsevol espai públic, inclosos els espais naturals, i dins d’instal·lacions esportives, sempre que estiguin a la regió sanitària del domicili.
En quines franges puc fer trobades amb amics, visitar familiars o anar a bars i restaurants?
A qualsevol hora. Aquestes activitats no tenen cap restricció horària.
Sí, la web app GestioEmocional.cat amb la qual pots:
· Rebre suport emocional per part d’un professional de salut mental.
· Accedir a recursos i eines per a la millora dels teus símptomes.
· Rebre indicacions i consells sobre què cal fer en cada situació.
També tens aquests altres serveis de suport i acompanyament del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya:
· Atenció ciutadania: 649 756 713
· Atenció professionals: 93 567 88 56
Quins són els telèfons d’informació i atenció sobre el coronavirus?
· 112: Emergències (si cal presència de policia, SEM o bombers).
· 061: Urgències per coronavirus i sanitàries.
· 012: Informació general no sanitària.
· També pots trucar el teu CAP/CUAP.
Estan obertes les oficines d’atenció ciutadana i els registres de la Generalitat?
Sí, totes. Nomes atenen amb cita prèvia i cal anar-hi amb mascareta.
BlueMedia Studio para gencat